Digitalni tisk na majice - Kvaliteten in dostopen postopek

Digitalni tisk na majice je najbolj enostaven tisk na tekstilne izdelke, vseeno pa obstojen potisk zahteva veliko znanja in dobro opremo.

V Gajcomu majice tiskamo tudi digitalno, pri tem pa uporabljamo več različnih tehnik tiska. Vse naše digitalne tehnike tiska so obstojne. Je pa med posameznimi tehnologijami veliko razlik.

Smo ena redkih tiskarn, verjetno pa edina v Sloveniji, ki smo v 2024 ohranili tehniko DTG, direktni digitalni tisk na teksti tudi za potisk unikatov in manjših naklad.

Kaj je prednost DTG-ja?

- tisk/barva se nanese direktno na majice in se šele nato toplotno obdela v sušilnem kanalu, na otip je potisk zelo prijeten in relativno tanek, oz. kolikor tanek je lahko, da je pralno obstojen.

- ni plastičnega otipa, ki je pri preslikačih posledica toplotne preše. Dejstvo pa je, da je barva tako pri DTG kot pri preslikačih na vodni osnovi in ni plastična.

- tisk v rob (ferlauf) je z DTG odličen, ker se vsaka pika samostojno prime tekstila, tako da praktično ne opazite roba tiska oz. se tisk v rastru zlije s podlago

- pri tisku lahko izpustimo (ne potiskamo) barve majice, kar pride prav zlasti pri črnih majicah. Zato je ta tisk še mehkejši in manj "zapre" majico.

Ali se je DTG kaj podražil?

Ne, DTG tisk  se za zdaj pri nas ni podražil, čeprav je dejstvo, da so cene materialov, rezervnih delov, servisiranja tiskalnikov itd močno poskočile. Je pa DTG tisk v osnovi dražji od preslikačev. DTG tisk je počasnejši, barve so neprimerljivo dražje in sama oprema (tiskalniki, sušilnik...) prav tako.

 

Kaj je DTF?

DTF je digitalni potisk na poseben film (prozorno folijo),  kjer se vodna barva tiska v obnjenem redu, tako da kot zadnji sloj pride bela barva, nanjo pa dodamo še sloj posebnega prahu, ki mu rečemo tudi lepilo, ki se delno zatrdi v pečici. Ravno to "lepilo" omogoča tisk tudi na druge materiale, kot so nylon, papir, les, bombaž in razne mešanice. Pred preslikavo se film razreže na posamezne preslikače in preslika  na toplotni preši. 

Prednost DTF preslikačev je v ceni, zelo živih barvah, in seveda aplikaciji na različne materiale.

 

Ali v Gajcomu izdelujete tudi DTF preslikače za druge tiskarje?

Tako je, dodali smo tudi avtomatsko linijo za tisk digitalnih preslikačev v širini 56cm. Tiskamo na role, tako da dolžina ni omejena.

Če imate toplotno prešo, lahko naročite tudi samo preslikače. Preslikava je izjemno enostavna.

DTF - digitalno potiskani preslikači

Potisk s preslikači je primeren zlasti za izdelke, kjer direktni tisk ne pride v poštev, uporabljamo tanke obstojne folije ali preslikače. Skrbimo, da je poraba minimalna in odpadke pravilno odlagamo. Folije in druge materiale za izdelavo preslikačev uvažamo sami in so preskušeni, lahko pa jih tudi kupite pri nas, če tiskate sami. Na ta način se potiskajo kape, dežniki, torbe, jakne in nekateri drugi izdelki. Folije omogočajo tudi potisk manjših naklad z bleščicami, odsevno barvo in nekaterimi drugimi učinki. DTF potisk preslikačev pa omogoča enostaven in zelo obstojen potisk v barvah tudi na najbolj zahtevne materiale.

Če povzamemo, kadar je tisk velik in želimo mehak otip in želimo da bo majica dihala tudi pod tiskom, vedno priporočamo DTG tisk, ob večjih količinah pa lahko pripravimo "klasičen" tisk v sitotisk tehniki. Na puloverje, vrečke, kape, dežnike in druge močenjše izdelke pa tiskamo z DTG, saj je to zelo obstojna, priročna in učinkovita tehnika tiska.

 

Ali sitotisk v več barvah še obstaja?

Seveda, še vedno imamo tudi 10 barvni karusel, s katerim lahko naredimo separacijo v 4-6-8 barvah, odvisno od designa, ki skupaj potem tvorijo sliko. Barvno separacijo naredimo sami, vi zagotovite samo kakovostno sliko.

Sitotisk je klasičen tisk, s filmi in pripravo sita ter stroja, zato je smiselno to tehniko uporabiti pri večjih nakladah. Cena odtisa na kos pa je nizka, zato je za večje količine to najbolj učinkovit način tiska.

 

Kaj je večja naklada in kako vplivata DTG in sitotisk na naklado?

DTG in sitotisk sta si po otipu in obstojnosti precej podobna. Zato pogosto tudi za večje količine vzorčne kose potiskamo z DTG. Idealno je, da je možna kombinacija. Male serije in vzorci - DTG. Večje serije - sitotisk. Obstojnost in otip sta zelo podobna. 

Medtem ko z DTG tiskamo naklade do 50 oz. 100 kosov, pa se pri teh nakladah sitotisk običajno začne. 

 

DTG proti DTF 

Verjetno si želite, da bi bil vaš potisk majic kar se da mehek na otip in seveda pralno obstojen. Takšnemu tisku rečemo DTG (direct to garment), to je tisk direktno na majico. Pri tem načinu tiska v Gajcomu ne uporabljamo preše, ampak majice posušimo v sušilnem tunelu, kar pomeni, da je na otip bolj podoben sitotisku kot pa preslikačem.

Uporabljamo tiskalnike Kornit, ki nam omogočajo hiter potisk tudi večjih količin majic. Potisk je primerjiv s sitotiskom, je enako pralno obstojen, mehek in elastičen. Ker tiskamo direktno na majice, lahko potiskamo samo to, kar je treba, brez odvečnih obrob ali podlag - potiskamo pa seveda lahko tudi senčenja, barvne prehode in seveda vse odtenke barv.

Pri direktnem tisku na tekstil ni nobenih odpadnih folij in papirja, saj ne gre za preslikače. Tisk je hiter in ekološki. Barve so vodne in imajo certifikat za uporabo tudi na oblačilih za dojenčke.

Mehek tisk na majice z DTG je idealen za majice umetnikov, za različne glasbene skupine in seveda za vse, ki snujete svojo blagovno znamko majic.

DTG tisk na majice je namenjen bolj zahtevnim kupcem, ki si želijo mehek otip. Ker pa je sama tehnologija veliko dražja od tiskalnikov za potisk preslikačev, predvsem pa so barve, ki jih uporabljamo za DTG večkrat dražje od barv za preslikače, se lahko seveda odločite tudi za cenejši tisk. Brez skrbi, tudi preslikači so prijetni na otip, živahnih barv in pralno obstojni.